ARMENIË

Pax Kinderhulp Eemnes helpt kwetsbare, kansarme kinderen uit Armenië door ze een vakantie aan te bieden in Nederlandse vakantiegezinnen.

ARMENIË

Armenië is een land gelegen in Azië. Ondanks de ligging zijn er nauwe banden met Europa. In geschiedenis en cultuur zijn veel overeenkomsten tussen Europese landen en Armenië. Sinds 2001 is Armenië lid van de Raad van Europa. Tot 1991 viel Armenië onder de Sovjet-Unie.

Armenië grenst aan vier verschillende landen, namelijk Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije. Al vele jaren zijn de grenzen met Turkije en Azerbeidzjan gesloten. Op 7 december 1988 is Armenië getroffen door een aardbeving met een 11,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de plaats Spitak, gelegen in het noorden van Armenië.

Ook andere steden zijn ernstig getroffen, zoals Gyumri, Vanadzor, Stepanavan en Spitak. Honderden dorpen werden volledig verwoest. In totaal werd veertig procent van het land getroffen door de aardbeving. De schatting is dat er 25.000 doden vielen en 500.000 mensen raakten dakloos. Destijds is er noodbehuizing geplaatst in de vorm van containers. 

De gevolgen van deze aardbeving zijn nog steeds zichtbaar. Een deel van de inwoners van Armenië woont momenteel nog in deze noodbehuizing. De staat van deze behuizing is slecht en niet meer geschikt als woonruimte. In de rest van Armenië woont de bevolking veelal in stenen huizen of in een flat. Deze huizen beschikken veelal over elektriciteit en worden in de wintermaanden verwarmd door één centrale houtkachel.

woning Stepanavan

Naast de huisvesting zijn ook bedrijven en fabrieken verwoest, in totaal ruim 280. Als gevolg hiervan steeg de werkloosheid. Er waren door de aardbeving 80.000 minder banen beschikbaar in het noordelijk gedeelte van Armenië. De economie stortte begin jaren 90 als gevolg van de hoge werkloosheid als een kaartenhuis in elkaar. Daarnaast was de Armeense economie voornamelijk gericht op de voormalige Sovjet-Unie die in 1991 ten val kwam. Verder kwamen er in deze periode veel vluchtelingen uit Nagorny Karabach door een conflict met Azerbeidzjan. Deze verschillende omstandigheden brachten veel armoede in Armenië.

STEPANAVAN

Stepanavan ligt in het noordelijk deel van Armenië, grenzend aan Georgië. In 1988 is ook deze regio zwaar getroffen door een aardbeving met een kracht van 11,5 op de schaal van Richter. De enorme ravage is nu, ruim 30 jaar later, nog steeds te zien. Fabrieken zijn ingestort en veel woonhuizen onbewoonbaar. Door de geringe werkgelegenheid leven vele gezinnen nog steeds in grote armoede en is er weinig zicht op verbetering. In 2013 en 2019 zijn kinderen uit die regio in Eemnes op vakantie geweest. Onze contactpersoon die, door haar vrijwilligerswerk goed zicht had op de meest behoeftige gezinnen, begeleide beide vakanties de groep kinderen in Nederland. Door de zeer goede band met deze gids, heeft de werkgroep uitgesproken toekomstige acties te concentreren op Stepanavan en omgeving.

Armenië Stepanavan